Beste Produksjon 2015

til Private View

Vi er svært stolte over at Private View, en opera unnfanget på vårt akademi for librettister/komponister i 2013, har vunnet prisen for beste opera produksjon på anerkjente Armel Opera Competition and Festival!

Private View er inspirert av Alfred Hitchcocks kultfilmer. Den har alle kvalitetene til en triller, flettet sammen med humor og et intrikat nett av referanser til Hitchcocks innovative bildebruk. Vi blir dratt inn i historien fra en kikkers perspektiv, en som invaderer andres liv på jakt etter meningen med sitt eget. Men forteller våre øyne oss virkelig hva som skjer? Private View konfronterer oss med den iboende tvetydigheten mellom det å overvåke og det å bli overvåket - et spørsmål som er mer relevant i dag enn noensinne.

En opera unnfanget i Bergen

I 2013 inviterte vi 6 komponister, 5 librettister og 1 scenograf/kostymedesigner fra ulike europeiske land til vårt akademi for librettister. Dette ble Norges første akademi for operadramaturgi i samarbeid med det nasjonale operanettverket AdOpera!. Sammen utforsket de hverandres arbeid og utfordret hverandre gjennom praktiske eksperimenter, og det var altså her komponist Annelies Van Parys og librettist Jen Hadfield traff hverandre og begynte prosessen med å lage Private View.

- For Annelies og meg var den første "speed-daten" hos Bergen Nasjonale Opera helt avgjørende, forteller Jennifer Hadfield. - Det har vært en utfordrende, provoserende og givende prosess å utvikle denne kameleonen av en libretto sammen med dyktige samarbeidspartnere, sier Hadfiel

Akademideltagerne ble veiledet av Jens Schroth, sjefsdramaturg på Staatsoper Berlin, librettist og komponist Judith Weir og poet og dramatiker Torgeir Rebolledo Pedersen.

Vinner av Fedora prisen

Sammen med seks samarbeidspartnere ble Bergen Nasjonale Opera tildelt Fedora-prisen for operaverket Private View våren 2015. Prisutdelingen foregikk i operahuset Palais Garnier i Paris. Fedora er et europeisk nettverk av opera- og ballettfilantroper og deler årlig ut en pris på 150 000 euro til støtte for utviklingen av nye operaverk. Juryen består ledere for en rekke sentrale europeiske operahus og festivaler, bl.a. Kaspar Holten ved The Royal Opera.

Annelies Van Parys har med Private View jobbet tett med den skotske poeten og T.S. Eliot prisvinneren Jen Hadfield, og den irske regissøren Tom Creed. Nederlandske 33 1/3 Collective står bak film og scenedesign.

Private View er en samprodusjon mellom Muziektheater Transparant, Operadagen Rotterdam, Opera Vlaanderen, Deutsche Oper Berlin, AskoISchönberg, 33 1/2 Collective, Bergen Nasjonale Opera, Cultuurfonds Oost Nederland og Les Théatres de la Ville de Luxembourg.

Se Private View fra Armel Opera Competition and Festival:

 

 private_view

Av monika

Kommentarer

kommentarer levert via Disqus

Tilbake til toppen